Školáci si vyzkoušeli první pomoc

27.06.2022 22:28

Bruntálští vodní záchranáři ještě před prázdninami zamířili do Základní školy v Andělské Hoře, aby školákům předvedli něco ze své činnosti a seznámili je se zásadami poskytování první pomoci.

Utonutí je v Česku druhou nejčastější úrazovou příčinou náhlé smrti dětí a mládeže. Ročně se u nás utopí zhruba dvě stě lidí, přibližně v každém desátém případu je obětí dítě. Proto vodní záchranáři kladou velký důraz na prevenci.

Do školy v Andělské Hoře dorazili vodní záchranáři se svou sanitkou, kterou používají ke službám na Slezské Hartě, jen člun tentokrát zůstal v loděnici. Jinak si andělskohorští školáci mohli prohlédnout veškeré záchranářské vybavení.

„Podívali se do sanitky, prohlédli si náš záchranářský batoh, vakuové fixační dlahy, defibrilátor, transportní prkno ferno – tedy nosítka pro záchranu na vodě, vyzkoušeli plovací záchranné vesty a přilby, zkrátka vše, co používáme při naší práci,“ řekl Petr Matzke, člen Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Bruntál – Slezská Harta.

Děti si mohly vše osahat a vyzkoušet, na program se dostala i praktická ukázka, zájemci si zkusili na cvičné figuríně provést nepřímou masáž srdce a umělé dýchání. Během přednášky došlo na zásady bezpečného pobytu u vody a zásady poskytování první pomoci, připomenutí telefonních tísňových linek a výhod aplikace Záchranka v mobilním telefonu. Ta pomůže rychle kontaktovat zdravotnickou záchrannou službu nebo horskou službu stiskem jediného tlačítka. Navíc má řadu dalších chytrých funkcí a propojení, která v nouzi pomohou.

„Děti se ptaly na řadu věcí, třeba je zajímalo, co dělat dřív, jestli zastavit krvácení nebo provádět resuscitaci. Některé navštěvují kroužek mladých hasičů, tam bylo vidět, že mají o první pomoci povědomí. A některé starší děti mají z domu třeba zkušenosti s cukrovkáři nebo vážnými stavy. Důležité je, aby něco udělaly, zavolali pomoc, sehnali dospělého. Všechny mají mobily a tísňové linky znají,“ konstatoval Petr Matzke a prozradil, že školáci byli natolik zvídaví, že se přednáška o půl hodiny protáhla. (ot)

Foto k nahlédnutí.

 

Kontakt

VZS ČČK Bruntál +420 731 517 083 matzke.petr@gmail.com