Vodní záchranáři vysvobozovali uplavané molo

09.01.2021 20:20

Poslední akcí roku 2020 bylo pro bruntálské vodní záchranáře vyprošťování a transport mola, které uplavalo při zvýšené hladině zcela zaplněné přehrady Slezská Harta.

Molo pro elektroloď Harta na břehu nad starým Karlovcem vyjelo z kotvících pilotů, vlny a vítr ho dohnaly až na břeh u mostu pod Dlouhou Strání.

Na vyprošťovací akci vyplula z Leskovce elektroloď Harta, k ní se přidali i bruntálští vodní záchranáři, kteří na vodu opět spustili svůj motorový člun, který už měli zazimovaný v loděnici.

Než se ale domluvená záchranná akce uskutečnila, klesla hladina a molo zůstalo zčásti na suchu. Velká elektroloď Harta se sice pokoušela molo přitáhnout na laně zpět do vody, její motory na to ale nestačily. Navíc bylo nebezpečí, že se molo poškodí. Bruntálští záchranáři zkusili jiný způsob, molo rozebrali na několik dílů a vedení obce Mezina jim mezi tím ihned domluvilo zapůjčení obecního traktoru z Razové.

Traktor bez problému posunul jednotlivé díly mola zpět na hladinu. Člun bruntálských vodních záchranářů a elektroloď pak jednotlivé části mola dovlekli ke břehu u Meziny. Tady záchranáři molo přivázali na novém místě, kde zůstane do jara. Nové místo je podle zkušeností bruntálských záchranářů mnohem výhodnější, než to původní, je zde větší hloubka a lepší podmínky pro přistávání.

Foto: Dalibor Otáhal

Kontakt

VZS ČČK Bruntál +420 731 517 083 matzke.petr@gmail.com